Sverre Ivan

  Sverre Ivan        

579

Han bodde i Arbeidergaten 15, en tverrgate av Pedersgaten. Sverre Ivan var en kunstmaler som satte preg på sin samtid og viste igjen i strøket rundt Pedersgaten. De fleste visste hvem han var. Stavanger Kunstforening hadde i 2009 en utstilling med noen av hans bilder.

En del av bildene fra katalogen er scannet med samtykke fra Kunstforeningen.

                                                              Kunstnerpresentasjon
                                                        Sverre Ivan Larsen       Foto: Guro Waksvik

Sverre Ivan Larsen ble født 5. desember 1925 i Stavanger. Hans egentlige navn var Sverre Ingolf Larsen, sønn av Sylvia Larsen. Han begynte å male allerede da han var syv år gammel. Ivan bestemte seg for å bli kunstner da han var 17-18 år og så Bruno Krauskopf stå og male ved Hafrsfjord ved Stavanger.

Han debuterte som kunstner i Malmö i 1955. Han tok utdannelsen ved Stavanger Tegneskole, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Han var ferdig utdannet i 1964. Han hadde også studiereiser til Finland, Frankrike, Tyskland, Spania og Italia.

Han skildret Stavanger og omegn i mange og ekspressive farger. Bildene hans bærer tydelig preg av en kunstner som i den første tiden utforsket forskjellige teknikker. Ivan som en stor kolorist, god med fargene, men først og fremst en kunstner som fanget lyset. I 1940 og 1950-årene er husene det viktigste motivet i maleriene. Siden ble det lyset. De fleste i Stavanger forbinder Ivan med sine bybilder og jærlandskaper. Han var en svært produktiv kunstner.

Ivan spilte også gitar. Han hadde en god stemme og ble undervist av den kjente svenske sangeren Birgit Nilsson. Nilsson oppmuntret Ivan til å fortsette, men han hadde ikke råd til så mange timer. Dermed forsvant drømmen om å bli sanger.

Da Ivan døde så etterlot han seg rundt 800 bilder som hans eneste datter, operasangeren Marjatta Airas, overtok. Sverre Ivan døde 29. juli 1993 og ligger gravlagt på Lagård gravlund i Stavanger.

2009©Erling Jensen  Dette er hentet fra Erling Jensens side.

 

 

 Framsiden av katalogen.

Sverre Ivan bodde i Arbeidergaten 15. Huset var en tid eid av hermetikkfabrikken Stavanger-Fjord Packing

og hadde adresse Pedersgaten 93. Bolighusene er revet, men fabrikkbygningene står.

Det er Nevland Bil og Karosseri som har eiendommen nå i 2010.

Politikammeret på Nytorvet. Det var tidligere Møbelmagasin og senere Petri skole. Det ble revet og så ble det “nye” politikammeret bygget i begynnelsen av 1960tallet.

Langgaten strekker seg fra Fiskepiren og opp på Storhaug. Langaten krysser Pedersgaten ved nr 6.

I dag er Fiskepiren ferjekai for Tau ferjene. 

Sverre Ivan malte mange forskjellig typer bilder. 

Hvis noen har et bilde av Sverre Ivan fra Stavanger

hadde det vært kjekt hvis dere vil dele det med denne siden.

Tre bilder avfotografert på utstillingen, dessverre er de ikke av så god kvalitet som en måtte ønske.

 

Fra Jorenholmen Bad 

Fra Fiskepiren

Fra Drollehålå ? 

 

Har du noe å tilføye eller som må rettes. Send melding via Facebook til Lisa Thelin Knutsen https://www.facebook.com/lisa.t.knutsen/,
eller på mail til lisatk@lyse.net