Kallenavn

Kallenavn                        

      Kallenavn – hva er det.? Jo et navn som ikke er offisielt.

      Mange barn har ergret seg over sine kallenavn. Det har ikke alltid vært like kjekt å gå gjennom livet som Lillebror, Gyttemann, Dokkå, Søster og mange andre liknende navn.

204

      Men det finnes andre kallenavn også, og det er stedsnavn. På landet hadde hver åker og teig sitt navn, men slik har det ikke vært langs en gate med husnummer. Tror jeg da.

      Men jeg håper jeg tar feil. De eneste navnene jeg kjenner er “Jammerdalen og Myllehauen”.

      Jeg tror at både barn og voksne hadde mange navn langs gaten. Jeg kan tenke meg at når det regnet og vannet la seg i store dammer. Ungene kom gjerne våte hjem til en mor som utbrøt “Nei har du nå vært i —- pytten igjen.”

      Hva kaltes barnas små lekeplasser, smugene mellom husene, uthusene fikk vel og sitt navn påskrevet etter som hva de ble brukt til. Var det hønshuset, vedskjulet, – hva kalte en utedoen? De færreste kalte det vel for toalettet.

      Jeg husker at under trappeoppgangen hadde vi en plass vi kalte “mørknå” – der var det litt skummelt å gjemme seg når vi lekte gjemmeleken.

      Ikke minst tror jeg at butikkene hadde sine kallenavn. De ble vel neppe kalt med sitt offisielle navn. Så som “Ole Olsen Frukthandler”. Mødrene sa vel heller:  “Gå ner te an Ole på hjørna og kjøp poteter” –

      Slike navn som barn og voksne brukte i dagligtale er i ferd med å forsvinne.

      Dessuten var det mange mennesker som også hadde sitt kallenavn. Det skulle vært moro å få med noen av disse peersonlighetene. Men jeg vil bare presisere at her vil jeg ikke henge ut folk, så ta med de som vi husker med et smil.

      Vil dere som leser dette være så greie å dele slike navn med oss alle.?                Så sier jeg Takk!

       Send en mail til meg, eller ring – 51 74 82 18 så skal jeg legge det ut på denne siden.

       lisatk@lyse.net

 

Inngangen mellom hus nr 101 og 103 ble kalt for “Smauet” har Randi Broen Falch fortalt.

 

Har du noe å tilføye eller som må rettes. Send melding via Facebook til Lisa Thelin Knutsen https://www.facebook.com/lisa.t.knutsen/,
eller på mail til lisatk@lyse.net