Nakenbadere i “Dokken”

Nakenbadere i “Dokken”

772

Denne reportasjen har jeg fått fra Egil Halvorsen, faren var en av de badende guttene. Kopien av avisen var så dårlig at jeg har skrevet den av. 

  Reportasje i Rogalands avis 9-6-1979

      For godt og vel en måned siden spurte vi ”hvem badet nakne på Støberi og Dok” i Stavanger 1920? Og et slikt spørsmål kan gå på bluferdigheten løs. Vi brakte dessuten et fotografi som viser en flokk gutter som i all anstendighet holder sine guttenever foran det lille de hadde.

      Men litt etter litt er det begynt å tilflyte oss antydning om hvem guttene på bildet kunne være. Og her forleden dag skjedde den store avsløring av nakenbaderne fra 1925, ikke 1920 som vi antok. Og de tre som løste mysteriet om vi skal kalle det det var Lars Halvorsen, Olav Pedersen og Dagfinn Asbjørnsen, alle blant de 13 guttene som var fotografert i adams drakt.

 

      Det var ingen som da vi var guttunger tenkte på badebukser. Vi måtte være glade om en av foreldrene var i arbeid. Badebukser hadde ingen råd til å bruke penger på, sier Lars Halvorsen, pensjonert pølsemaker og den kraftigste gutten på bildet. Men du vet det var jo bare oss gutter som badet nakne og på god avstand fra jentene. Den gang i 20-årene hadde ennå jenter og gutter ikke lov å bade sammen. På Strømvik bad var det atskilte avdelinger for damer og herrer mens det i Badedammen var dager for jenter og dager for gutter, og på de kommunale badeplassene brukte de badetøy. Jentene husker jeg gikk i lange kjoler, forteller Pedersen.

 

      Og det var jo litt av en sport blant oss gutter å stikke ned til Badedammen og kikke på jentene gjennom hull i gjerdet. Men nåde oss om fru Brådland ble klar over at det lå gutter og lurte, kommer det åpenhjertig fra Dagfinn Asbjørnsen fortsatt yrkesaktiv i Televerket. Litt å ha på samvittigheten både smugtitting på jenter og nakenbading fra lekteren ved Stavanger Støberi & Dok.

 

         Herlig tumleplass

         Jeg tror somrene var bedre da vi var guttunger. Når jeg tenker tilbake på oppvekstårene så syntes det som om vi bodde i vannet. Ja, vi badet fra morgen til kveld. Svømte og stupte, kommer det med ettertanke fra Halvorsen.

         – Stupte, ja, jeg var ikke mer enn 12 da jeg stupte fra mønet på sjøbua. Yngre enn det klatret jeg opp i kranene på andre siden, på selve skipsbyggerkaien, og tok svalestup på 7-8 meter. Jo visst var vi modige. Og så var det aldri noen fra Støberi & Dok som fant på at vi måtte holde oss unna, sier Pedersen, som har vunnet mangt et kretsmesterskap i boksing.

         Hjalmar Emanuelsen, nå død, var en annen i gjengen som gikk hen og ble bokser. Også han vant mange kretsmesterskap.

          

         Så til det som er konklusjonen til de tre nakenbaderne som står fritt fram. De ser med glede tilbake til oppvekstvilkårene. Foreldrene hadde det nok trangt. Men kanskje nettopp derfor måtte guttene lære seg til å sette pris på lite og å utvikle godt kameratskap.

 

          Og slik er guttene på bildet blitt identifisert:

          Fra venstre Ole Hansen, Oslo, Hans Hansen, død, Lars Halvorsen, Stavanger,

          Hjalmar Emanuelsen, død, Albert Asbjørnsen, død, (for øvrig bror til Dagfinn Asbjørnsen)

          Olav Pedersen og Karl Engøy som døde ganske unge.

          Sittende: nr. 1 ukjent så følger Kasper Pedersen, Karl Hansen, USA, Paulus Johnsen,

           Johan Johnsen, Stavanger og Dagfinn Halvorsen, Stavanger.

          Her sitter Lars Halvorsen, Olav Pedersen og Daginn Asbjørnsen med bildet og setter navn på guttene.

          Noen av disse gutten bodde i Pedersgaten, andre på Myllehaugen eller rett i nærheten.

          Dagfinn Halvorsen bodde i Ryfylkegaten 1, men hadde sitt daglige virke i Pedersgaten.

          Han var pølsemaker hos Gundersen og Slettebø.

 

 

Har du noe å tilføye eller som må rettes. Send melding via Facebook til Lisa Thelin Knutsen https://www.facebook.com/lisa.t.knutsen/,
eller på mail til lisatk@lyse.net