Fabrikkeiere

Fabrikkeiere

I Pedersgaten var det få fabrikkeiere. De fleste var arbeidere eller hadde en eller annen sort handelsvirksomhet. Men det fantes noen få unntak.

186

Det var Jakob Helvig som var rørlegger og blikkenslager. Så var det Carl Olai Olsen og Hjalmar Jonassen.  Alle tre nevnes under ett, på grunn av at de bodde i Pedersgaten 38. Carl Olsen eide huset og bodde der fra ca. 1868 til han døde i 1906. Det er mulig at han i perioder bodde i selve fabrikken for han blir nevnt der noen folketellinger. Han og Martin Kleppe startet hermetikkfabrikken Carl O. Olsen & Kleppe i Verksgt76-78.

Mens Carl bodde i Pedersgaten ser en også at Jakob Helvig bodde i samme huset i 1885. Det er usikkert hvor lenge de to familiene bodde sammen. Helvig var blikkenslager og levert til hermetikkindustrien. Etter at Carl døde overtok Kleppe fabrikken. Carls enke Margrethe overtok huset.

Sammen med henne bodde en søster og hennes sønn. Det var Hjalmar Jonassen. Han startet Sardinfabrikken Alexandra i Verksgaten 56. Her var tanten Margrethe bestyrinde i mange år. Dette viser at de tre fabrikkeierne hadde tette bånd i det private så vel som i arbeidslivet.

Kopier fra John G. Johnsens bok: Gatelangs i hermetikkbyen – fra Holmen til Strømsteinen.

 

Har du noe å tilføye eller som må rettes. Send melding via Facebook til Lisa Thelin Knutsen https://www.facebook.com/lisa.t.knutsen/,
eller på mail til lisatk@lyse.net