Pedersgata nr. 052 På leit etter en familie. “Diversen”

Pedersgata 52

Å lete i kildene kan være både spennende og krevende.

        Besøk på siden: 116

Her kan dere følge i mine spor i kildene.

Malmin i Pedersgata 52 i Stavanger

1. steg. Jeg søkte på adressen Pedersg. 52 i avisen og fikk opp en mengde annonser som forretningene hadde satt inn, men også mer personlige annonser, for kjøp og salg.

Første gang navnet Malmin dukker opp i huset var i 1918. Jeg hadde ikke funnet det navnet i noen andre kilder om dette huset. Det var to annonser hvor de har noe til salgs. På grunn av at de ville selge både en dame og herresykkel måtte en anta at det var en familie. Senere samme år vil de selge en barnevogn. Uten tvil hadde de minst ett barn. Etter husnummeret står det et lite 2tall. Det indikerer at de bodde i andre etasje.

           Så begynte jakten – hvem var disse folkene – fornavn og fødselsår var jeg på jakt etter, det krevde mange timer å finne det ut og her er det jeg fant steg for steg. Bli med på denne jakten gjennom kildene.

2. steg. I adresseboka for 1918 på nettet fant jeg Leonhard Malmin, rørlegger.

3. steg. Folketellingen 1910 – der fant jeg han sammen med foreldre og seks søsken i Bagergata 3. Leonhard var født 20-2-1895. han var da 15 år og arbeidet på støberiet. Det samme gjorde faren. Men var det den rette Leonhard som bodde i Pedersgata 52 8 år senere?

4. steg. Søkte etter dødsannonse på farens navn, Lauritz Malmin i håp om at barnas navn sto i annonsen sammen med ektefellene. Der sto Leonhard og Hansine.  Hansine kunne være kona hans.

5. steg. Søkte etter Leonhard i avisen- der fant jeg en artikkel om ham da han fylte 70 år og omtale da han døde i 1971. Der får jeg vite at han var enkemann og hadde en sønn.

6. steg. Å finne dødsannonsen er ikke alltid så lett en skulle tro. Selv om jeg visste året og navnet fikk jeg ikke den fram med en gang. Jeg måtte søke på hele navnet, så bare Malmin og bare Leonhard før jeg endelig fant annonsen. Det kommer av at søkemotoren ikke alltid klarer å lese rett og kanskje kom der et mellomrom for mye.  Men endelig. Der fikk jeg vite at sønnen het Henning og gift med Aslaug.

7. steg. Hva med kona Hansine. Etter flere søk på hennes navn, dukker det opp en dødsannonse til Ethel Lillian som døde 18 år gammel. Under får en beviset på at Hansine og Leonhard er gift. Og de er foreldrene hennes. De har også sønnen Henning. I annonsen fikk jeg også et annet viktig spor. Hansine het Osmundsen før hun ble gift. Dessuten at familien bor på Nedre Tjensvoll.

8. steg. I folketellingen for 1910 søkte jeg etter Hansine Osmundsen og får vite at hun er født 14-2-1894. Hun bodde i Trafikkgata 1 sammen med moren og to eldre brødre. Hun var da blikktrykkeriarbeiderske.

9. steg. Søkt i kirkebøker for St. Petri og Johannes om når Hansine og Leonhard giftet seg, har ikke funnet det.

10 steg. Søkt i kirkebøker for Petri og Johannes etter Hennings dåp. Fant den i januar 1917, men har ikke funnet søsterens dåp.

11. steg. Søkt i flere adressebøker for å se hvor de ble av, men bøkene er vanskelig å åpne på nettet.

12. Steg. Telefonkataloger. 1943-1945-1947. De forteller at familien bor på Tjensvoll,

13. steg. Adressebok for 1955 viser at sønnen Henning bor i Olav Paulsens vei.

Her avsluttet jeg søket som har tatt meg mange timer og mye grubling. Dette viser hvordan en kan følge en familie uten å kjenne noe til de i utgangspunktet, bare ved å sitte ved PCen og søke i tilgjengelige kilder. Jeg antar at denne familien bodde kun to – tre år i Pedersgata 52.

Kildene er Stavanger Aftenblad, Folketellingen 1910 Stavanger, Adressebøker og telefonkataloger for Stavanger.