Pedersgata 52
DIVERSEN
en institusjon i Pedersgata.
Fra begynnelsen av 1900. Diversen kom senere i huset til høyre.
Besøk på siden: 297
Diversen i Pedersgata er den butikken de fleste av oss som er vokst opp i østre bydel kjenner best. Idar og Laurensa Tollefsen hadde drevet den fra 1939, i 48 år. De la ned butikken i 1987. Artikkel fra Stavanger Aftenblad 10-6-1987. Denne artikkelen la jeg ut på facebook i november 2017. Det har vært en glede å se alle som likte den.Utrolig mange har kommentert og fortalt om hvor godt de likte butikken og ekteparet som drev den. De forteller om hva de kjøpte, hønseringer, leker, sminke, glans og husgeråd. Å være med mødrene inn der var rene eventyret.
Denne artikkelen fra Aftebladet la jeg ut på Facebook november 2017. Det var utrolig mange som klikket liker. Det er ikke tvil om at denne butikken har betydd mye for oss som vokste opp i østre bydel og kjente til Diversen. Her har jeg samlet en del av kommentarene fra «kundene». Her fikk vi kjøpt alt som et barnehjerte kunne drømme om. Ungdommer og mødre fant mye sminke og husgeråd. Julepresangene ble handlet for en overkommelig pris. Men ikke minst alle satte pris på Laurensa og Idar som mennesker, de har fått mange gode ord.
Takk til alle som har kommentert dette.
Kommentarer:
En artig butikk som passet navnet utrolig godt. – Huske godt det blei mange fine matchbox biler derfra – Kjekkaste butikken i byen den gang! -Synes jeg kjenner lukta i butikken ? – Kjøpt mye dueringer og glansbilder der -Veldig kjekk butikk og kjekke folk bak disken. -Ja der var jeg mye hyggelige begge to. –Kjekke og spennende butikk var det. – Huske denne butikken og de 2 trofaste ansatte.- Hadde mye kjekt der. – -Koselige mennesker?. Herlig navn» diversen»? – Va møje innom der.? – Var der sikkert hver eneste uke.de hadde alt mulig som unge damer trengte. – Herlig butikk og herlige eiere – Husker godt Diversen, hadde mye kjekt i hyllene? – Har forresten vært innom der idag, nå er det kunst i de lokalene, Elin H. Art – Disse to var kjempe gode mennesker – Har et nydelig kaffeservise etter min mor som hun kjøpte hos dem. – Handlet mye «utstyr»til hjemmet,før vi giftet oss! – Var alltid innom Diversen på vei til – fra byen om lørdagen. Koseligt par ?som hadde mye kjekt Det gjorde vi også, deriblant grønne glass kaffekopper. Kaffen ble kaldt etter kort tid? – Var kjempekoseligt å gå innom der på vei til byen.- Har handlet mye der. – Diversen… var alltid innom der sammen med min mor på vei hjem fra byen…. den lange Pedersgaten var ikke ikke enkel for en 6 åring…. særlig hvis turen gikk innom Lindstrøm Magasin…. men det lå jo en snope butikk i Normandsgaten…. så man kunne jo håpe? – Ja, her handlet vi fast fra ca 1960 og til butikken stengte. ? – Blei litt handel der ja..? – Har kjøpt mange julegaver der:- Dette var ein kjempe kjekke butikk me handla i her var det mye forskjellige ting. – Å herlighet det har vært mang ein handel og prat med de heilt te de la ned, Diversen var ein institusjon. – Det var en veldig kjekk butikk. – Derav Diversen! De hadde nesten alt. Kjekt å se igjen. – Huske godt den butikken, der var utvalg. Forresten hele Pedersgata var jo, full av butikker. – Va mye der med mor. – Var mye der og kjøpte glans og perler.? Kjøpt mange julegaver der. – Ja handla mye der og hos Waldow eg jobba i nabohuse. – Var alltid innom der på vei til byen, billig sminke |
ATK. 2009.
Lenge før Diversen kom, var det handelsmenn av ymse slag her i huset. Noen var i mange år, andre bare en kort tid.
Det er mange som jeg kun har funnet i en enkelt annonse, uten å vite hvor lenge den varte eller hvem som sto bak.
Den første jeg finner nevnt her er Jens Jensen.
1885 -1891
Jensen, Jens, f. 1850, Handelsmand
Jens Jensen var handelsmand og familien på 8 bodde i forhuset i annen etasje i 1891. I 1891 selger Jens huset til Søren Kleppe og familien flyttet til Stenkargata 14 hvor han hadde øl og vinforretnng. Jens er den første vi kjenner til som drev forretning her, mest sannsynlig var det en kolonialforretning. Jeg har ikke funnet noen annonser i avisene som viser til hva han handlet med.
1891-1899
Søren Kleppe f. 23-4-1869, 25 år, handelsmand
Søren kjøpte huset i 1891 og solgte det i 1900 til Even Nicolaus Jonassen. Søren var styrmand i 1890. Søren var en aktiv mann, han hadde tatt styrmannskolen allerede som 17 åring og seilte noen år. Han giftet seg i 1890 og startet snart med forretningsdrift. Samtidig som han handlet her drev han også en mineralvannfabrikk. Søren drev en aktiv annonsekampanje for sine varer, ikke mindre en 12-13 i løpet av 1894. Han solgte alt fra kjøtt, spegepølser, gammelost, appelsiner, løg og kolonialvarer. Han var en drivende mann og jeg tar med omtalen fra da han fylte 60 år i 1929, selv om det var lenge etter at han flyttet fra Pedersgata.
Selv før 1900 importerte Norge kjøtt fra Island, Danmark og Amerika, og det var også sydfrukter å få kjøpt.
Det var stort utvalg i utenlandsk mat å få fatt i i Stavanger. Annonser fra 1894.
1912
Enok Nicolaus Jonassen bodde og hadde colonialforretning her i årene 1900 til 1916.Han fikk rett til smaasalg av øl i 1906. Han hadde flere annonser hvor han averterte ledige leiligheter, men ikke om hva han hadde i forretningen.
1918 1919
1919
Andr. Finnesbø f. 1868 var hermetikarbeider i 1910 og bodde i Musegata 65.
Han hadde sannsynligvis kontor her i huset for han skrev «Treffes mellom 6-7-«
1921. Jeg kjenner ikke noe mer til A/S Vescos filial enn denne annonsen.
1921
Det ble holdt auksjon over N. (Nicolai) Glicks varer. Dette er det eneste tegnet som viser at han har hatt noe utsalg her. I folketellingen for 1910 får vi vite at han var født i 1886 i Tranenburg og var kortevare kjøbmand. Han bodde da i Suldalsgata 2. Han holdt til på Skagen 4 i 1914 med Londoner 5 øres basar.
1918 1922
Cecilie Pedersen bodde her asammen med mann, fem barn og sin mor. Dessuten hadde hun tjenestepige.
1923
Bærendtsen handlet i Pedersgata 109 i 1915— da var han hovedagent for en del ukeblad – Allers –
Familie-journalen—i 1917 var han i Normansgata 14 (Blomsterjakobsen) . Han var alsidig, og drev med salg av hus, gårdsbruk. 1920 solgte han kulørte lampeskjermer, da holdt han til på Løkkeveien 73. Han satte ofte annonser i avisen. Det gjør det lett å se hva han handlet med og hvor han holdt til. «Diversen» – kunne han kalt butikken for, for han hadde et utrolig stort utvalg av ymse ting. Før jul lokket annonsen hans med alt til julepresanger. Smykkeskrin av porselen, rosemalte vaser med blomsterbelegg, han var den eneste i byen som hadde de. For barna lokket han med glansbilled album, dukkemøbler og dukker. Leketøy av alle slag – barnas drøm og kaffekjeler! Jeg skulle gjerne sett det utvalget. Han fikk også et agentur for «Fløtepultost». Jeg har ikke funnet ut mer om personen, fornavnet eller når han ble født. I 1925 finner vi ham i Pedersgata 47, samme år går han konkurs.
1924
Peter O Gunvaldsen var født i 1882 og i 1910 var han innehaver av Gunvaldsens Beurau for inkasso& kreditoplysninger. Han bodde i Jædereensgade 16. Han var sønn av kvekeren Gustav Gundvaldsen som handlet i Pedersgata 25. Han døde i Canada i 1945. Jeg finner ham her i Pedersgata i 1924 og 25.
Rundt 1925 var det en blomsterforretning her. Jeg finner ikke mer om dette butikken.
T. Andreassen solgte melk for Haalands Meieri i 1928.
Paul Paulsen hadde konditoriutsalg i 1928-29.
Gullsmed Tønnesen, var nok ikke lenge her, for han er bare funnet i 1930.
1931
1931
Rakel var født i Aardal i 1874 og hadde delikatesseforretning i Sølvberggate 4 i 1910.
Hun var i Hetlandsgaten 21 i 1916. Rakel flyttet butikken litt rundt omkring, i 1935 var
hun i Solandsbakken. Hun døde i 1957, 83 år gammel.
Denne barber salon som Aksel Høiland hadde i 1932 hører en ikke mer til.
Fruktforretningene, var her i 1932.
Slike annonser om ledige lokaler eller innarbeidede butikker dukket opp gjennom årene. Denne er fra 1935.
«De arbeidsløses julelotteri» ble holdt i 1936. Økonomiutvalget hadde kontor her og oppfordret folk til å gi penger eller gaver til lotteriet.De hadde allerede kjøpt inn hovedgevinsten, spisestue i eik. Dessuten var det radio, sykkel, kaminur og lysekrone blant de mange gevinstene, trekning skulle være 21 desember.
Pressingklubb – «Elegant» tilbød sine tjenester i 1937.
1921 1923
Jeg tar med to annonser for Tollefsens hattefabrik. De holdt til i Brødregata 21 i mange år. Senere flyttet de til Pedersgata 52. Jeg kjenner
ikke til hele historien om hattefabrikken, men i 1955 står det i adresseboka Alf & Sønners Hattefabrikk, hvor Alf, Arvid og Idar står nevnt.
Idar forteller jo i interjuvet at » Helt fra starten og fram til 1980 hadde Tollefsen Hatte- produksjon i annen etasje. Vi var fire personer som
drev på med hatteproduksjon, en hatt i minuttet laget vi da vi fikk aluminiums-former i steden for tre. Vi solgte til hele landet og salget gikk godt..»
ATK 2009
Etter at Diversen sluttet av har det vært en del forskjellige virksomheter her,
som jeg ikke har fått oversikt over enda.
2007.
”Mange nevnt, andre gjemt.”
I mellomkrigsårene og fram i dag er det lite opplysninger å finne om hvem som bodde her, eller drev forretningsvirksomhet. Har du opplysninger du vil dele med meg setter jeg stor pris på det. Send melding via Facebook til Lisa Thelin Knutsen https://www.facebook.com/lisa.t.knutsen/,
eller på mail til lisatk@lyse.net