Pedersgata nr. 039 Paula Gabrielsen A/S

Pedersgata 39 

Manufakturforretningen til Paula Gabrielsen var en institusjon i Pedersgata i mange år.

       

Paula hadde manufakturforretning i Pedersgata 39 i 40 år.

Besøk på siden: 132

Ved å følge hennes annonser får man et bilde av utviklingen i klesutvalg, kvaliteter og priser.

Vareutvalget var stort, men det var mest hverdagsklær til hele familien hun satset på. Her var alt fra sokker til gardiner, fra undertøy til arbeidstøy, babyklær, strikkegarn og mye mer.  Blant annet solgte hun lange underbukser i macco til herrer og dameundertøy, her fikk en underbukser, (braller), truser, BHer og hofteholdere i størrelser til store eller små. Ingen luksus, men tøy som kunne vaskes og kokes i det uendelige.  Prisene passet for de fleste. Tyngden av hennes kunder var arbeidsfolk i østre bydel.

Annonsene var fullpakket av tilbud – mest mulig i hver annonse.

Paula Gabrielsen var født i 5-4-1894. Hun bodde i Holbergsgata 71 i 1955, men var flyttet til Sandeidgata 31 innen 1968. Hun la ned forretningen etter 40 år bak disken i en alder av 75 år.  Da hun fylte 80 år bodde hun på pleiestiftelsens sykehjem. Hun døde 17-9-1979, 85 år gammel.

Hun startet butikken i 1928 og hadde de to annonser de siste dagene før jul. Den aller siste annonsen var i august 1968, rett før hun la ned butikken. Gjennom 40 år hadde hun mange annonser i Stavanger Aftenblad og andre aviser.

Når en leser teksten dukker det opp mange ord og varer som er gått i glemmeboka. Det er rene eventyret å lese om de forskjellige klærne i stoffer/kvaliteter som vi ikke hører så mye om i dag.

De første annonsene i 1928 vitner om at her var det klær til både kvinner og menn. Sannsynligvis var det kvinnene om handlet for hele familiene. Det er tvilsomt om Paula hadde mange menn som kunder.

Ord som Billig, Lave priser, Tilbud går igjen i alle år.

Vareutvalget var stort: Golfjakker, uld og silkestrømper, strikkevanter, kulørte benklær for damer og barn, barnetrøier. Til Herrene anbefalte hun mansjettskjorter m. 2 snipper til kr 5,- silkeskjerf, slips, herreundertøi, pullowere, sæler, arbeidsklær og gutteklær.

  1928

I 1931 hadde hun en annonse med 9 tettskrevne linjer med tilbudsvarer. Fortsatt var det til samme lave priser. Arbeidstøi, overaller, kjedeldresser og skjorter og macco undertøi var gjengangere. Hun hadde også sterke damestrømper med tredobbel hæl, linstrømper, golfjakker og jumpere. Strømpeholdere med 4 stropper til 80 øre, livstykke til 85øre, underkjoler og korseletter. Barnegensere eget arbeid. Dongryklær og skinnbukser til kr. 7,-. alpehuer, badehetter og gummibukser hadde hun også.  Hun tilbød også å sy forklær etter mål. Dessuten kunne en få klippet armforklær og morgenkjoler gratis, hvis en kjøpte stoff  her.  «Påtegnede arbeider ekstra billig.» Det var nok til broderier som en kunne sy selv. Butikken var full av varer fra gulv til tak, og i vinduene kunne en se de skiftende utstillingene av herlighetene.

  1931

          Armforklær – fra nettet.

     Bysteholdere. Fra nettet.

I 1932 kunne en få kjøpt bysteholdere til 70 øre, lommetørklær og damestrømper i mørke moderne farver.

Det var før strøpmebuksene gjorde sitt inntog.

Nylonstrømper. Fra nettet.

 

  1932

Rundt 1935 solgte hun stoffet Crepe de Chine til kr 2,50 pr meter.

(Crepe de chine: En fin, lett silke, bomull, eller kamgarn, med en ren veve og crêpe-vri fylling. (internett)

  Livstykke

                Hofteholdere. Fra nettet.

Fra 1938 begynner nye ord å dukke opp i annonsene: Poloskjorter og slengbukser, dessuten solgte hun ull badedrakter til kr. 3,50, Chiffong, 2,25 «om det var strømper eller ei, går ikke fram av annonsen. « Av stoffer kan nevnes: staut (til laken), bomullstøi, morgenkjoleflanell, bomullsmusselin, sniamusselin og Vistra og silkestoffer. Hun hadde et bredt utvalg.  (Musselin var et tynt fint bomullstøy, hva sniamusselin var vet jeg ikke, det samme gjelder Vistra.)

 

Det var mange forretninger i byen som solgte varer i samme kvaliteter som Paula Gabrielsen. Her er en annonse fra A. Tjensvold i 1939. Det er ikke lett og sammenligne prisene så lenge en ikke ser varene sammen, men Paulas varer lå forholdsvis lavt i pris.

  1939

  1937

Herreundertøi. Fra nettet.

Underkjole. Fra nettet

     Underbukser. Fra nettet

 

1942 tok hun ferie og stengte forretningen i 14 dager.

I 1953 hadde hun ekstra billige julegaver, diverse feilvarer og nå var nylonstrømpene kommet. Kr 5,70 for paret. Crepenylon-damestrømper til kr 20,50. Da averterte hun også silkeunderkjoler, damepyjamas i tricot, glasshåndklær og godt søstertøy til 2,70 per meter. Hun hadde også kakistoff, gardiner og fjærtett lerret.  Paula hadde nok et større kundegrunnlag enn de som kom innom, for fra 1953 tilbød hun seg å sende varer mot postoppkrav.

1953

1954

«Trubenisert snipp» hva i all verden er det??

( google : Hva er trubenising? stoffet er behandlet med kjemikalier for å gjøre det stivere. Det er ofte brukt til å lage skjortekrager sterkere.)

Samme året dukker et nytt produkt opp Madapolam.  (Det er et mykt bomullstoff som ble brukt til lommetørklær og broderi. Rayonstoff er et kunststoff laget av cellolosefiber, sterkt og rimelig. Spun-perlon herresokker kostet 5,75 for paret. Perlon er også syntetisk. Internett)

Kjole i Jersey. Fra nettet.

1954 hadde hun ekstra blant annet billige jersykjoler. (Jersey strikkes ofte av et tynt garn for å få en myk og behagelig kvalitet. google)

  1956

 

Stadig dukker det opp varer i nye kvaliteter, spunnylon barnestrømper, nylonforsterket ullgarn og flossbommesi til bleier. I 1958 kom plastickåper og frakker på salg, hun hadde dessuten poplinskåper. (Poplin er et hardt og tettvevd stoff av bomull). Strykefrie skjorter til kr 21,70 ble annonsert i 1959. Poplin herrepyjamas, poplinbluser og pikekjoler fra Hong Kong, shetlandsgensere med fargefeil, V-jumpere og stive dameunderskjørt, alt i lett blanding i annonsene.  Orlon damejakker og pike-slacks og Peau de peche damejakker.

(Peau de pêche, imitert fløyelsvevnad av bomull. Stoffet har en kort, jevn lo som gir plagget et utseende som minner om skinn. internett)

Dette var mote jakkene for alle oss som ikke hadde råd til klær i semsket skinn.

 

Jakke i Peau de peche . Fra nettet.

Inntil 1959 har Paula sannsynligvis vært alene i forretningen. Dette er første gang hun averterte etter dame.

1959

Januar var tiden for utsalg over hele byen. Folk sto i køer rundt om for å sikre seg noe billig, og Paula hadde mye på tilbud. Nå var undertøyet blitt rosa, både truser, bysteholdere og hofteholdere hadde lekker farge.

  1961

  1963

 

 

1968. Dette er den siste annonsen hun hadde før hun la ned forretningen.

 

  1974

 

 

På Face book har jeg fått mange kommentarer om Paula Gabrielsen.

Kirsten Hartviksen Haug Huske veldig godt denne butikken og Paula, mor min handlet mye her. Det va tider.??

Brit Hidle Huske og godt Paula. Når mor handla der måtte eg alltid ver “snille”, for hu Paula va ikkje så glae i ungar?

Else Marie Sunde Mamma handla der! Så kjekt å se varene, huske spesielt underbuksene til damer og masse andre ting, spesielt garn

Anne-Karin Viste Det va ei myndige dama. Eg huske eg va med mormi ein gang. Holdt på å spisa appelsin og pinnholdt på skrellet, då så hu Paula på meg og sa te mor mi hun er godt oppdratt og ikke kaste skrellet fra seg. Ein ting va sikkert eg va redde heila damå ?

Evelyn Johansson Paula Gabrielsen førte også garn. Kjøpte garn til den aller første genseren jeg strikket, der. Da var jeg 11 år. Tannlege Ada Wegner var familiens tannlege i mange år.

Åsta Ladsten –  Her var min arbeidsplass i mange år sammen med Dr.Reno Karlsen, en fantastisk tid..?